Om ossQulinda hade en lite annorlunda bolagsstart för 10 år sedan - nämligen på Kenyas savann med målet att skydda noshörningar från tjuvskytte! Idag har vi vår bas i Linköping och vår AI-drivna kamerateknik och spårningstaggar efterfrågas av allt från rovdjursforskare till lantbrukare.
Vår resaResan började 2014 med en oväntad förfrågan från en tankesmedja i USA. Vår grundare, Fredrik Gustafsson, professor i sensorinformatik vid Linköpings universitet, blev inbjuden till ett noshörningsreservat i Kenya för att hjälpa till med att bekämpa tjuvskytte genom tekniska lösningar. Ett alldeles för intressant erbjudande att tacka nej till!
Fredrik fick i uppdrag att utreda teknikläget och vilka västerländska lösningar som kunde användas för kameraövervakning av reservatet. Ganska snart insåg han att han ville vara med och utveckla tekniken själv. Ett arbete som nu har pågått i tio år och inneburit många resor tillbaka till djurparken.
Vi är idag inne på fjärde generationens system för kamera och spårningstaggar, som bygger på en app-baserad lösning där radarteknik är den centrala komponenten.
I takt med att mjukvaran blev mer avancerad insåg Fredrik att tekniken kunde ha fler användningsområden – även på hemmaplan. 2019 träffade han Matilda von Rosen på en lantbruksmässa i Hannover. Tillsammans beslutade de sig för att kommersialisera systemet för svenska lantbrukare, och bolaget Qulinda grundades – som betyder ”att skydda” på swahili.Vad gör vi idag?Vår första kund blev Linköpings kommun som ville använda vår teknik för att hålla koll på betesdjuren i Tinnerö.
Sedan 2022 är vi medlemmar hos LEAD och siktar på att skala upp bolaget inom flera områden. Qulinda består idag av nio personer, inklusive två säljare, en UX-expert och en marknadsansvarig. Förutom vår vanliga verksamhet medverkar vi även i flera spännande forskningsprojekt! Ett av projekten sker i samarbete med Världsnaturfonden, där våra kameror används med syftet att skydda tamdjur från rovdjursangrepp. Med hjälp av forskare vid Linköpings universitet tränar vi kamerorna att identifiera specifika djur och automatiskt larma lantbrukaren. Fortsatt arbete i AfrikaSamtidigt som vi expanderar i Sverige fortsätter vi vårt arbete i Kenya, och sedan ett par år tillbaka även i Sydafrika.
Tjuvskytte är fortfarande ett stort problem i många länder, men tekniken har utvecklats och vi kan nu erbjuda ännu effektivare lösningar vilket gör skillnad. I en park i Sydafrika har vårt system gjort att parkvakterna har kunnat agera på tjuvskyttar vid ett tiotal tillfällen på knappt 1,5 år. Det känns därför viktigt att fortsätta arbetet. Djuren och våra arbetsteam i Afrika betyder väldigt mycket för oss och vi tycker det är helt otroligt vad den där inbjudan för tio år sedan har lett till, och fortsätter att leda oss till!
EIP-AgriVi har beviljats medel från Jordbruksverkets EIP-Agri-program för att vidareutveckla våra smarta viltkameror, som kan varna lantbrukare när vildsvin, älg eller andra djur rör sig på åkrarna. Läs mer om projektet här!
Intresserad av våra produkter och tjänster? Kontakta gärna våra kompetenta säljare så hjälper de dig med dina frågor!