EIP Agri: Smart ViltkameraSyftet med projektet är att lantbrukarna ska minska svinnet på sina fält som denne får på grund av att olika typer av vilda djur, så som vildsvin, klövdjur och fåglar. På så sätt får lantbrukaren bättre ekonomi, genom att denne kan saluföra fler kg på marknaden.
Djurlantbrukare kan också undvika att få in jord i ensilaget, då denne kan mota bort de vildsvin som dyker upp i vallen. Jord i ensilaget kan orsaka både djurs lidande och ekonomisk skada för lantbrukaren (exv i form av sporavdrag på mjölken).
Projektet avser att ta fram en smart viltkamera, som i realtid upptäcker vilt som kommer ut i fältet och som i realtid skicka en notis om detta till lantbrukaren, så att denna kan vidta lämplig åtgärd.
Våra kameror kommer täcka en betydligt större yta än dagens åtelkameror, detta tack vare att vi inte kommer använda oss utav en PIR sensor (en typ av rörelsedetektor) utan vi kommer istället ta en bild per sekund, analysera den, sedan larma eller kasta den. På så sätt nyttjar vi den nya energisnåla tekniken genom att flytta ut AI:n ut till kameran, för att på så sätt inte behöva skicka upp alla bilder i molnet för analys. Bara de bilder som är av intresse skickas med mobilnätet upp till molnet, på så sätt sparas bandbredd. Dessutom kommer vi att utveckla så att kamerorna kan uppdateras OTA (over the air) med ett gränssnitt som är enkelt och användarvänligt.
WWF: Smart ViltkameraSmarta kameror kan användas för: - Inventering (sortera ut rovdjur från andra djur) i större skala - Skydd av tamboskap (larm till djurägarna när rovdjur kommer) - Integritetsaspekter (bilder med personer eller fordon sorteras ut automatiskt)
Avslutat EIP-Agri: Digital tillsyn av betesdjurUnder 2022-2024 är Qulinda AB finansierade av EIP-agri, för att tillsammans med samarbetspartners ta fram teknik som syftar till att underlätta för nötköttsproducenter vid den dagliga tillsynen av sina betesdjur.
Den digitala tillsynen innefattar fyra koncept: En mobiltelefon-app, webbaserad dashboard, sensorer i betesmarkerna och sensorer på betesdjuren. Lantbrukaren använder appen för att enkelt hitta vart djuren befinner sig i hagen och för att kontrollera att djuren är samlade.
Målet med projektet är att i större skala testa och utvärdera olika taggar, genomföra pilotprojekt. Samt undersöka hur aktivitetsdata på taggarna kan användas för att underlätta den dagliga tillsynen.
Vår vision är att naturbetesmarkerna ska bevaras och bidra till den biologiska mångfalden.
Vårt mål är att utveckla teknik som gör att digital tillsyn kan komplettera den dagliga tillsynen.
Vårt erbjudande är nyckelfärdiga lösningar för digital tillsyn av betesdjur som ska underlätta utnyttjandet av naturbetesmarker.